'Geef ze een vinger, en ze pakken je hele hart'

Rieky is zorgcoördinator binnen doelgroep Intensieve Zorg met oudere cliënten, een doelgroep die ze in haar hart heeft gesloten.

Wat typeert jouw cliënten?

Hun onvoorspelbaarheid. Houd je van structuur? Vergeet het maar. Geen uur is hetzelfde. Ik werk met ouder wordende cliënten met dementie. Net als je denkt dat alles op rolletjes loopt, zie je iemand worstelen met het smeren van zijn boterham. Of is een cliënt letterlijk de weg kwijt, en ben jij degene die hem bij de hand neemt en helpt om daar te komen waar hij wil zijn.

Brengt dementie ook leuke situaties met zich mee?

Nou en of. Er was een cliënt die iedere dag jarig was. Elke ochtend stapte hij opgetogen de woonkamer binnen en elke keer opnieuw zongen we ‘lang zal hij leven’, gevolgd door een uitgebreid felicitatieritueel. Stralend begon hij zijn dag en konden we samen het geluksmoment vieren. Het is fijn als je daaraan bij kunt dragen door alleen maar mee te gaan in iemands belevingswereld.

Wat maakt dit vak extra bijzonder?

Heel speciaal vind ik het begeleiden van familie bij het langzaam afscheid nemen van hun dierbaren. Dit doe ik door ze een heel eerlijk beeld te geven van de situatie en hen mee te nemen in iedere fase. En ja, er overlijden hier mensen. Het voelt goed om er dan voor de familie te zijn. Het is net als het gewone leven, maar met een lach en een traan beleven we veel mooie momenten.

Direct naar vacatures  Lees meer over intensieve zorg

Collega's vertellen

"Houd je van een feestje? Hier is het elke dag raak"

Semmy

Bekijk het verhaal

"Van pure onmacht naar intens geluk in 60 seconden"

Bram

Bekijk het verhaal

"Zo puur als de cliënt is, zo puur moet je zelf zijn"

Christel

Bekijk het verhaal