'Houd je van een feestje? Hier is het elke dag raak'

Semmy Engels is begeleidster op Frans Brugske 19 in Gemert

Hoe maak jij cliënten gelukkig?

Door kleine geluksmomenten te creëren. Eén bewoner wordt intens blij van water. Ermee spelen, erin slaan, het door haar vingers laten glijden. Geef d’r een tuinslang en haar geluk is compleet.

Wat is het voordeel van jong zijn in je vak?

Ik kom redelijk vers uit de schoolbanken. De theorie galmt nog na in mijn achterhoofd. Ik krijg weleens een blik van verbazing als ik met inzichten begin te strooien. Daarentegen kunnen oudere collega’s me rete onzeker maken met al hun ervaring. Zo helpen we elkaar te groeien in ons vak.

Wat maakt jouw werk ingewikkeld?

Dat je je vinger er soms niet achter krijgt waarom een cliënt zich rusteloos gedraagt. Dat kan weleens pittig zijn, want je geeft álles tijdens zo’n dienst. Onze bewoners voelen het als jij je dag niet hebt. Dat kan de onrust verklaren. ‘Semmy voelt zich vandaag ook shit,’ zeg ik dan. Door het te benoemen voelt de cliënt zich gehoord en weet hij dat hij niet de enige is.

Hoe houd je het luchtig?

Met humor; hét middel om als team even op te laden. Als de bewoners goed gestemd zijn; vinden ze het geweldig om af en toe samen de boel op stelten te zetten. Tegelijk kan humor een cliënt uit zijn negatieve stemming trekken.

Hoe ziet dat eruit?

Muziek aan, volume op standje burenruzie, en in vol ornaat meezingen. We hangen nog net niet in de lampen op zo’n moment. Je zou je bijna afvragen wie precies de begeleiders zijn en wie de cliënten.

Direct naar vacatures  Lees meer over intensieve zorg

Collega's vertellen

"Van pure onmacht naar intens geluk in 60 seconden"

Bram

Bekijk het verhaal

"Zo puur als de cliënt is, zo puur moet je zelf zijn"

Christel

Bekijk het verhaal

"Een toneelstukje opvoeren? Dat werkt hier niet"

Monique

Bekijk het verhaal