'Er zijn dagen dat ik stevig in mijn schoenen moet staan'

Tim is begeleider op locatie de Hoge Hees in Beek en Donk

Hoe houd jij jezelf uitgedaagd in je werk?

Ik heb zelf de uitdaging opgezocht door een overstap te maken binnen ORO. Ik werkte eerst op een woongroep met cliënten met een meervoudige beperking. Voor deze mensen is structuur en ritme heel belangrijk. Ik deed mijn werk op de automatische piloot en wist elke dag eigenlijk van tevoren al hoe de dag zou verlopen. Dat voelde op een gegeven moment niet goed meer voor mij. Ik wilde wel wat meer spanning. Daarom werk ik nu in een appartementencomplex voor cliënten met een licht tot matig verstandelijke beperking. Zij hebben variërende zorgvragen en zijn verbaal aanwezig. Dat leidt zeker tot meer uitdaging. Er zijn dagen dat ik stevig in mijn schoenen moet staan en niet over me heen moet laten lopen. Ik kan me daar gelukkig goed overheen zetten, omdat ik weet dat er altijd een reden zit achter het complexe gedrag. Het is niets persoonlijks.

Is het makkelijk om binnen ORO overstap te stappen?

Ja! ORO is een grote organisatie die veel kansen biedt. Als je niet op je plek zit, dan wordt er meegedacht over een plek die wel bij je past. Wat bijzonder is, is dat ik door mijn overstap een cliënt in een heel proces heb kunnen begeleiden. Een cliënt met een licht verstandelijke beperking werd thuis door zijn vrouw verzorgd, maar zij overleed. Door een crisisplaatsing kwam hij terecht bij de woongroep met cliënten met een meervoudige handicap. Hier paste hij helemaal niet tussen. We hebben hem geholpen om zich zo goed mogelijk thuis te voelen. Uiteindelijk kwam er bij de appartementen een plek voor hem vrij en is hij daarheen gegaan. In dezelfde periode heb ik de kans gegrepen om de overstap naar het appartementencomplex te maken. Heel fijn, want zo kan ik hem in elke stap blijven helpen. Samen kijken we nog continu waar hij zich het beste bij voelt en het gaat steeds beter. Het is mooi om te zien hoe hij is gegroeid en hoe hij zich kan aanpassen aan zijn omgeving.

Wat vind jij het mooiste aan je werk?

Het is gewoon een hele mooie baan! Maar de interactie met cliënten vind ik het allerleukste. Het geeft me veel voldoening als ze blij zijn dat ik er weer ben, want dan weet ik dat ik mijn werk goed doe. De een toont dat aan met een flauw grapje, de ander geeft me een knuffel. Dat is altijd een fijn begin van de dag. Wat ook heel leuk is, is dat het werk gevarieerd is. Elke dag pols ik ‘s morgens even hoe iemand erbij zit en of ik nog iets extra’s voor diegene kan betekenen. Dat stukje persoonlijke aandacht is voor hen het allerbelangrijkste en voor mij maakt het elke dag weer anders.

Direct naar vacatures  Lees meer over begeleiding wonen in de wijk

Collega's vertellen

"Bij Het Laarhuys doen we het samen!"

Alma

Bekijk het verhaal

"Elke dag voelt als een cadeautje en geeft me weer nieuwe energie"

Anja

Bekijk het verhaal

"Juist die simpele dingen, daar haal ik het meeste uit"

Danuscha

Bekijk het verhaal