'Juist die simpele dingen, daar haal ik het meeste uit'

Danuscha is Flex begeleider bij ORO.

Wat is voor jou het grootste voordeel van flexen?

Ik heb heel lang niet in de zorg gewerkt, omdat er weinig werk was toen ik mijn zorgdiploma behaalde in 1995.Toen ik bijna drie jaar geleden bij ORO begon, wist ik daardoor niet precies wat bij mij paste en wat ik echt een leuke doelgroep vond. Via ORO Flex kreeg ik de kans om mee te kijken op verschillende locaties. Dat flexen vind ik nu nog steeds interessant door de diversiteit in de doelgroepen en de uitdaging in het werk. Zo heb ik zelf ook dingen over mezelf ontdekt. Ik dacht in eerste instantie dat ik nooit luiers zou gaan verschonen of mensen zou helpen met douchen, maar ik vind dat stukje zorg eigenlijk wel fijn om uit te voeren en het zorgt voor afwisseling.

Wat maakt jou gelukkig in je werk?

Laatst had een bewoonster het even moeilijk. Door met haar te praten heb ik geprobeerd haar eruit te trekken. Daarna kreeg ik een knuffel. “Oh, dankjewel Danusch. Ik vind jou het allerliefste maatje.” Dat zijn echt geluksmomentjes voor mij. Ook al kunnen niet alle cliënten het verbaal zeggen, je ziet toch aan hun gedrag en gezichtsuitdrukking dat ze je dankbaar zijn. Door bijvoorbeeld een onverwachte lach. Er zijn ook mensen die moeilijk contact kunnen leggen. Als zij op een gegeven moment jouw hand pakken en je aankijken, dan weet je dat er echt een connectie is. En juist die simpele dingen, daar haal ik het meeste uit. Mensen helpen met douchen en aankleden, samen boodschappen doen, een wandelingetje in de zon. Dan zie je ze stralen. Ik help ze de dag door. Dat maakt me toch een beetje trots, want ik draag iets bij.

Wil je nog iets kwijt aan de mensen die overwegen om ook bij ORO aan de slag te gaan?

Gewoon doen! Ga solliciteren en kijk waar je terecht kan. Ook als je uit een hele andere richting komt. Ik heb collega’s die uit de horeca en zelfs uit de logistiek komen. Het hoeft niet uit te maken dat je het juiste papiertje niet hebt, want dat wil niet altijd iets zeggen. Je moet gewoon feeling hebben met mensen. Een stukje intuïtie en empathie. Als je gemotiveerd bent om ervoor te zorgen dat anderen zich fijn voelen, dan staat ORO open voor jouw sollicitatie. Je kunt aangeven wat je absoluut wel of niet wilt doen. Omdat er zoveel locaties zijn, is er altijd wel een plek die bij je past. Je rolt vanzelf binnen bij een locatie die je echt leuk vindt.

Direct naar vacatures  Lees meer over begeleiding wonen in de wijk

Collega's vertellen

"Bij Het Laarhuys doen we het samen!"

Alma

Bekijk het verhaal

"Er zijn dagen dat ik stevig in mijn schoenen moet staan"

Tim

Bekijk het verhaal

"Elke dag voelt als een cadeautje en geeft me weer nieuwe energie"

Anja

Bekijk het verhaal