'Ik vind mijn werk zo leuk dat ik altijd zeg dat ik ga hobbyen'

Ronald is leerling verzorgende IG op locatie de Hoge Hees in Beek en Donk. Een locatie waar cliënten met een lichtverstandelijke tot ernstige meervoudige beperkingen wonen.

Wat heb jij cliënten te bieden?

Volgens veel collega’s voel ik cliënten mooi aan. Ik bied ze een luisterend oor en probeer ze te triggeren om de regie te nemen. En ik heb geduld. Sommige cliënten doen er tien minuten over om hun tanden te poetsen. Ik wacht dan tot ze klaar zijn en laat ze het zelf doen. Ik vind dat ze er plezier in moeten houden, want er wordt al zoveel van ze overgenomen. Af en toe een dolletje erdoorheen vind ik daarbij belangrijk. Het moet niet heel de dag allemaal serieus zijn. Dan doe ik bijvoorbeeld net of ik door een touw naar voren getrokken word en liggen cliënten helemaal in een scheur. Dat is zoiets simpels, maar daardoor zie je toch het geluk bij hen en dat vind ik gewoon geweldig.

Heb je meer voorbeelden van dat soort geluksmomenten in je werk?

Recent ben ik uit eten geweest met een cliënt. Hij vindt het lastig om met mes en vork om te gaan. Ik heb hem gevraagd hoe hij wilde eten. Moet ik de vork recht in je hand geven? Als hij tijdens zo’n etentje op die manier zelf zoveel mogelijk de regie kan houden, dan is dat voor hem echt een geluksmoment en dat vind ik mooi. Ook ben ik eens met een cliënt naar een museum geweest waar tegels liggen die geluid maken als je erop stapt. De cliënt waarmee ik daar was, is mobiel beperkt en loopt achter een aangepaste rollator of hij zit in een rolstoel. Daarom heb ik hem toen bij de arm gepakt en naar het midden van de tegels begeleid. Samen hebben we twee rondjes gelopen. Uit elke tegel die hij aanraakte kwam een ander geluid en hij stond daar zo van te genieten! Ik vond dat een erg bijzonder moment.

Wat vind je het leukste aan je werk?

Ik vind mijn werk zo leuk dat ik altijd zeg dat ik ga hobbyen. Momenteel werk ik op de woongroep met mensen met lichtverstandelijke beperkingen tot ernstig meervoudige beperkingen. Omdat ik niet gewend was om met deze doelgroep om te gaan, vond ik het in het begin spannend. Maar nu wil ik niet anders meer. Ik vind het heel mooi om elke cliënt te helpen om er zelf het beste uit te halen. En geen dag is hetzelfde. We moeten meebewegen met de bewoners en zoveel mogelijk behoeften vervullen. Wil een bewoner uitslapen, dan slaapt hij uit. Ook combineer ik het zorgen met werken bij radio ORO. Elke donderdag begeleid ik daar cliënten in het omgaan met de techniek en het importeren van nummers. Die afwisseling vind ik het allerleukste aan mijn werk.

Direct naar vacatures  Lees meer over begeleiding wonen in de wijk

Collega's vertellen

"Bij Het Laarhuys doen we het samen!"

Alma

Bekijk het verhaal

"Er zijn dagen dat ik stevig in mijn schoenen moet staan"

Tim

Bekijk het verhaal

"Elke dag voelt als een cadeautje en geeft me weer nieuwe energie"

Anja

Bekijk het verhaal