'Ze vertrouwen me en daardoor voel ik me echt gewaardeerd'

Diana is vrijwilligster op verschillende locaties binnen ORO

Wat doe je precies als vrijwilliger bij ORO?

Op dinsdag- en woensdagochtend ondersteun ik cliënten met een verstandelijke/lichamelijke beperking op de Boulevard in Gemert. Daar is een winkeltje met een atelier. In het winkeltje worden spullen verkocht die de cliënten in het atelier maken. Bijvoorbeeld schilderijen, beschilderde kopjes en theeglazen of kersthangers gemaakt van knopen. Je kunt het je eigenlijk zo gek niet bedenken, ze maken hele leuke dingen! En als cliënten dan iets verkopen wat ze zelf gemaakt hebben, zijn ze natuurlijk supertrots. Ze vertellen meteen aan iedereen dat zij het gemaakt hebben. Op woensdagmiddag werk ik ook nog als vrijwilliger bij Theetuin De Mengelmoes in Beek en Donk. Daar help ik de cliënten bij het runnen van de theetuin. Dat begint met het bespreken van de taakverdeling voor die dag. Vervolgens begeleid ik de cliënten onder andere bij het dekken van tafels, ontvangen van gasten, bedienen, afrekenen en afwassen. Op zowel de Boulevard als in de theetuinspring ik in waar nodig. De cliënten doen het werk en ik ondersteun ze. Ik neem niets uit handen.

Wat zijn de voordelen van vrijwilligerswerk bij ORO?

Dat er zoveel verschillende dingen zijn die ik hier kan doen en die aansluiten op mijn interesses. Daarbij kijkt ORO goed naar wat ik wel en niet kan. Ik heb namelijk een bindweefselziekte. Dit kost me lichamelijk veel energie en maakt het lastig om werk te combineren met mijn huishouden, afspraken met de fysiotherapeut en andere privétaken. ORO houdt daar rekening mee. Ik werk maar halve dagen als vrijwilliger, zodat ik ’s middags thuis kan uitrusten of een ander klusje kan doen. Ook hoef ik geen taken op te pakken die lichamelijk zwaar zijn. Daarnaast zijn er altijd begeleiders aanwezig om te helpen. Zij ondersteunen me ook in de omgang met cliënten. Voor de cliënten waar ik mee werk is structuur belangrijk. Als de ochtend net iets anders verloopt, kunnen zij zich heel druk maken of ineens in huilen uitbarsten. Het is soms moeilijk om daarmee om te gaan. Maar dat leer ik vanzelf van de begeleiders en als ik meer wil weten over complex gedrag en aandoeningen, kan ik via ORO verschillende cursussen volgen. Dat is heel prettig, want dan kan ik cliënten nog beter ondersteunen.

Wat zijn voor jou echte geluksmomentjes in je werk als vrijwilliger?

Het heeft een wisselwerking. Voor de cliënten betekent het echt iets dat ik komen zelf ga ik met een voldaan gevoel naar huis, omdat ik iets voor de samenleving heb kunnen betekenen. Door dit werk voel ik me nuttig. Het mooiste aan dit werk is dat cliënten laten merken dat ze blij zijn dat ik er ben. Ik krijg vaak een knuffel en de vraag of ik morgen ook weer kom. Hierdoor stap ik bij ORO altijd met een warmgevoel de deur uit. Het is helemaal bijzonder als cliënten me op een gegeven moment apart nemen om me iets belangrijks te vertellen. Ze kiezen er dan voor om het aan mij te vertellen in plaats van aan hun vaste begeleiders. Ze vertrouwen me. Dat is supermooi en ik voel me daardoor echt gewaardeerd. Ik ga elke keer weer met plezier naar ORO toe, omdat ik van tevoren altijd al weet dat het een mooie dag wordt. Dat ik cliënten harstikke blij zal maken. En daar word ik zelf ook blij van!

Ontdek hier wat jij kunt betekenen als vrijwilliger bij ORO

Collega's vertellen

"Alles wat ik nu leer, neem ik mee naar de toekomst"

Ezra

Bekijk het verhaal

"Ik veer van de muziekbranche naar de zorg en weer terug"

Leo

Bekijk het verhaal

"Mijn geduld is van elastiek"

Isa

Bekijk het verhaal