' Elke dag opnieuw beleven en samen goed de dag door komen'

Romy is zorgcoördinator Complex Gedrag op locatie Rietven

Als je hier wilt werken, moet je echt de tijd nemen om te weten hoe het is. Vaak geven nieuwe collega’s zichzelf niet de tijd om vertrouwd te raken. Jij moet niet alleen wennen, cliënten moeten ook wennen aan jou. Met vallen en opstaan ga je er na een jaar komen.

Zo denk ik aan Hendrik. Hij is op erf 14 komen wonen vanuit een thuissituatie. Zijn moeder deed alles voor hem en hier kreeg hij ineens te maken met verschillende begeleiders. Iedereen werkt toch anders, ook al doe je hetzelfde. Dan schiet Hendrik in paniek: hij pakt je bij de arm want hij snapt het niet. Elke situatie die ik in ga is een sport om met hem goed door te komen. Hoe moet ik het nu doen? Als het dan gelukt is met ups en downs is het fijn: I dit it! ik krijg vertrouwen in mezelf en de cliënt ook. Dan ontstaat er een band, je kunt op elkaar bouwen. 

We weten van tevoren nooit hoe we die dag door gaan komen. Ieder moment weer bekijken: hoe moet ik het nu doen? Het moet niet jóuw structuur worden, maar de structuur van de cliënt. Als Hendrik een shampooflesje gooit en ik schrik ervan, dan doet hij dat nog een keer bij iemand anders om diezelfde reactie te krijgen: ‘schrik jij ook? Blijf jij staan of doe jij iets anders?’ Elke dag opnieuw beleven.

Direct naar vacatures  Lees meer over complex gedrag

Collega's vertellen

"Ik moet hun taal leren spreken"

Jeroen

Bekijk het verhaal

"Het is geen trucje. Je moet jezelf zijn."

Eric

Bekijk het verhaal

"Even reflecteren en dan de spanning weer op kúnnen zoeken"

Esther

Bekijk het verhaal