'Ik ben hier een ander mens geworden'

In de coronatijd kwam Pieter in contact met ORO waar hij als flex-medewerker aan de slag ging. Toen hij in aanraking kwam met de doelgroep complex gedrag, wilde hij daar graag bij verder. Eerst als leerling, inmiddels in een baan als begeleider.

“Dit past me gewoon helemaal”, zegt Pieter. Deze cliënten, dit betrokken en warme team, de visie van ORO en de methodieken die we hier gebruiken. Ik voel me hier helemaal op mijn plek.”

Het omgaan met de complexe doelgroep vindt Pieter de grootste uitdaging. “We hebben het vaak over ‘onbegrepen gedrag’. Dat triggert me. Waar komt dat gedrag vandaan, waarom die stress, die agressie, frustratie, die spanning? Door ‘klein’ te kijken leren we de cliënten kennen. Dat is fascinerend. En het blijft zoeken. De kersttijd bijvoorbeeld brengt veel evenementen, veel veranderingen dus ook. De cliënten vinden het leuk, maar ook superspannend. Wat wij doen? Duidelijkheid, structuur, veiligheid en vertrouwen bieden. Wij zijn er voor jou; hou je vast aan ons, het komt goed.”

Spiegel voorgehouden

In de ruim twee jaar die Pieter nu bij ORO werkt, heeft hij veel geleerd. Van het werk, over de cliënten, maar ook over zichzelf. “Ik ben wel een ander mens geworden, ja”, zegt hij. “Dit werk houdt je een spiegel voor. Cliënten doen dat ook. Voor hun kun je niet verbergen wat je voelt. Zij zien je onzekerheid, je spanning; zij vormen ook een spiegel voor mij. Ze laten je reflecteren op je eigen gedrag. Ik heb in de afgelopen jaren socialer geworden, denk ik. Ik heb echt een grote, persoonlijke groei doorgemaakt. Dat hoor ik ook uit mijn omgeving. Ik ben meer in mezelf gaan geloven, terwijl ik voorheen vrij teruggetrokken was. Deze omgeving heeft vanaf het begin gevoeld als een warm bad, waarin ik kansen heb gekregen en waarin ik mezelf kon zijn.”

Experimenteren en innoveren

“Ik vind het leuk dat we ook de kansen krijgen om te experimenteren en te innoveren. Met collega’s zijn we hier begonnen met elke dag vers koken, mét de cliënten. Dat brengt een mooie sfeer. Cliënten zijn erg betrokken, de geur vult de woning, het zorgt echt voor een stukje geluk. Ook zijn we bezig met andere projectjes. Zo hebben we laatst met het thema herfst plaatjes van bloemen, planten en dieren op het behang geplakt. Dat behang is een natuurlijk landschap en we hebben dat samen met de cliënten een soort van ‘levend’ gemaakt. Dat was geweldig om te doen. Er ontstonden allerlei communicatiemomenten en de cliënten genoten ervan. Van de activiteit, de nabijheid en het samen maken van iets.”

Zorgcoördinator

Dat Pieter ook in de toekomst met deze doelgroep wil blijven werken, dat staat voor hem wel vast. Zorgcoördinator worden, dat doel heeft hij niet. “Ik ben liever zoveel mogelijk met de cliënten bezig. Wel wil ik me verder verdiepen en ontwikkelen in de woonbegeleiding van deze mensen. En die kansen liggen er gelukkig bij ORO ook.”

Direct naar vacatures  Lees meer over complex gedrag

Collega's vertellen

"Ik moet hun taal leren spreken"

Jeroen

Bekijk het verhaal

"Het is geen trucje. Je moet jezelf zijn."

Eric

Bekijk het verhaal

"Even reflecteren en dan de spanning weer op kúnnen zoeken"

Esther

Bekijk het verhaal