'Uitdaging om te kijken wat er wél kan’'

Twee jaar werkt Desley als integraal begeleider bij de doelgroep complex gedrag. De samenwerking in een hecht team, het zoeken naar de vraag achter gedrag en de wil om waardevol, zingevend werk te vinden voor haar cliënten, die combi maakt dat Desley helemaal op haar plek zit.

Integraal begeleider. Wat is dat?

Desley: “Dat houdt in dat je zowel actief bent bij de dagbestedingsgroep als in de woning. In de vroege diensten help je mee met de ochtendzorg in de woning. Daarna start je de dagbesteding in de woning waar je een cliënt 1:1 begeleidt. Ook heb je soms 1:1 begeleiding tijdens een avondopvang. Voordeel vind ik wel dat je vanuit één vast team werkt. Die onderlinge verbinding vind ik heel belangrijk. Bij deze doelgroep kun je het niet alleen. Je hebt elkaar nodig. Dat is wel een extra mooie dimensie aan dit werk.”

Wat doen cliënten tijdens de dagbesteding?

Desley: “Andere dingen dan ik dacht! Ik dacht vooral aan puzzelen en zo, maar bij ORO proberen we echt de omslag naar zinvol en waardevol werk te maken. Zo werken cliënten in ons facilitair centrum en hebben we ook een werkpost Keuken. Daar maken cliënten elke dag verse soep en een snack voor de medewerkers.”

Lukt dat met elke cliënt?

Desley: “De uitdaging is om te kijken wat er wél kan. Brood rondbrengen, de was vouwen en rondbrengen, post bezorgen, vuil ophalen. Door de inzet van cliënten hebben we de afvalverwerking op Het Rijtven veel meer in eigen hand genomen. Dat bespaart kosten, maar het is voor de cliënten vooral zingevend werk, waar ze van groeien.

Die uitdaging heb je elke keer weer. Frank bijvoorbeeld wilde wel in de keuken werken, maar bij de start hebben we dat wat onderschat. Er waren te veel prikkels en te veel nieuwe mensen waardoor Frank het veel te spannend vond. Dan kun je er mee stoppen, maar we hebben toen eerst gezocht naar andere opties. Groenten snijden, in zijn nieuwe keukenuniform, in een andere ruimte, naast de keuken, dat bleek wel een optie. En van daaruit langzaam groeien. Nu kijken we per keer hoe hij in zijn vel zit. Soms draait hij mee in de keuken, soms vindt hij het fijner als hij in een andere, rustigere ruimte werkt. Wij bewegen mee.”

Je bent pas 24 en je hebt te maken met soms onvoorspelbaar agressief gedrag. Hoe ga je daarmee om?

Desley: “Het team is je veilige omgeving. Dat is het allerbelangrijkste. We hebben een pieper bij ons en als we die gebruiken is er meteen hulp. Dat geeft een veilig gevoel. Daarnaast zie je vaak wel dat de spanning zich bij een cliënt opbouwt. Dan zet je interventies in om een escalatie te voorkomen. Toch word je nog soms verrast. Ja, ik heb ook wel momenten gehad dat ik me niet op mijn gemak voelde. Dan is het fijn dat je weet dat er altijd achtervang is, dat er altijd mensen zijn waar je op kunt vertrouwen. Ook is het fijn dat je, als er iets gebeurt, daar samen nog even over kunt doorpraten. Ik neem wat dat betreft niks mee naar huis. Dat geeft ook wel aan dat ik hier goed op mijn plek zit.”

Direct naar vacatures  Lees meer over complex gedrag

Collega's vertellen

"Ik moet hun taal leren spreken"

Jeroen

Bekijk het verhaal

"Het is geen trucje. Je moet jezelf zijn."

Eric

Bekijk het verhaal

"Even reflecteren en dan de spanning weer op kúnnen zoeken"

Esther

Bekijk het verhaal