'De beste keuze die ik in lange tijd heb gemaakt’'

Bart Raaijmakers gooide het roer om en volgde zijn hart. Werken met mensen, dat zag hij wel zitten. Geen constante stress meer, maar bijdragen aan het geluk van onze cliënten. Best spannend soms, maar de beste keuze die hij in lange tijd heeft gemaakt.

“Tijdens mijn vorige baan had ik constant stress en daar had ik veel last van. Ik zag er regelmatig tegenop om naar het werk te gaan. Ik besloot dat het tijd was voor iets anders als ik echt eerlijk naar mezelf toe was. Ik liep al langer rond met die gedachte, maar je geeft je baan ook niet zomaar op.

Als klap op de vuurpijl kreeg ik tijdens de coronacrisis te horen dat mijn contract niet werd verlengd. Niet omdat ik niet functioneerde, maar omdat het bedrijf gebruikmaakte van de steunregelingen van de overheid. Medewerkers ontslaan mocht niet, maar contracten niet verlengen was wel een optie. Dit versnelde mijn keuze om écht iets anders te gaan doen.

Ik ging nadenken over welke functies mij nou het gelukkigst hadden gemaakt de afgelopen 26 jaar. De conclusie: als ik met mensen bezig kan zijn. Ik meldde mijzelf aan voor een rondleiding bij Complex Gedrag en ging er naartoe. Daarna werd ik door ORO gebeld omdat ik een positieve indruk had achtergelaten. Na een aantal gesprekken en een dienst meelopen later, werkte ik bij ORO.

Het was een flinke omschakeling. Geen targets, deadlines, onnodige stress, maar het geluk van de cliënt als middelpunt. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het nu nooit stressvol is, maar dat zijn momenten. Daarna is de stress weer weg. Je hebt de tijd om het goed te doen.

Als een cliënt in de ochtend wat meer tijd nodig heeft omdat hij bijvoorbeeld zijn dag niet heeft dan gaat hij gewoon wat later naar zijn dagbesteding en heeft hij toch een fijne ochtend.

Ik ben erg warm ontvangen in een team dat er voor elkaar is. Ze nemen alle tijd en moeite om mij dingen te leren. En ik krijg de tijd en ruimte om te kijken en leren. Je moet van iedere cliënt het dagritme en persoonlijke voorkeuren leren kennen. Dat heeft ook tijd nodig. Verder moet je leren het gedrag te herkennen, zodat je, indien nodig, op tijd bij kan sturen. Het is vooral ook erg naar jezelf kijken en zien wat je uitstraalt naar je cliënt. Want je eigen gedrag wordt vaak gespiegeld. Ben jij rustig dan is de cliënt dit meestal ook. Ben jij onrustig dan krijg je de onrust terug.

Ook vond ik de escalaties in het begin best spannend, maar daar word je goed in ondersteund en er is opvolging als je daar behoefte aan hebt. Het is werk waar je veel voldoening uithaalt met een sterk team waar het altijd erg gezellig is. De beste keuze die ik in lange tijd hebt gemaakt!”

Direct naar vacatures  Lees meer over complex gedrag

Collega's vertellen

"Ik rek ook mijn vaardigheden op"

Sylvia

Bekijk het verhaal