'Ja, je moet stevig in je schoenen staan'

Licht verstandelijk beperkt met een plusje. Omdat er meer is dan alleen die beperking. Gedragsproblematiek, verslaving, schulden, sociale problemen. Het leven van iemand met LVB+ is vaak behoorlijk ingewikkeld. Mandy Stevens is zorgcoördinator in een appartementencomplex waar jongeren met LVB+ wonen in groepen en studio’s. ‘Ja, je moet stevig in je schoenen staan’. 

Zelf heeft ze met haar HBO-pedagogiek een goede basis meegekregen, vindt ze. Maar toch … “De LVB+ is een relatief nieuwe doelgroep binnen de VG-sector. We krijgen veel cursussen en trainingen, maar de verdieping krijg je pas echt in het werk. Dat is trouwens wel een mooie zoektocht die je samen met je collega’s doorloopt. Iedere bewoner is weer anders, iedere dag is anders. Waarbij je ook veel leert van de netwerken rondom de bewoners. Soms is er sprake van psychiatrische problematiek, dan heb je bijvoorbeeld contact met de GGZ, soms met verslavingszorg en vaak met de gedragsdeskundige die gekoppeld is aan elke bewoner. Het is een enorm leerrijke omgeving waarin samenwerking belangrijk is en waarin je ook als team stevig moet staan.” 

Dynamische omgeving 

Als team stevig staan. Dat is, zeker bij de LVB+-doelgroep belangrijk. Mandy: “We werken in een dynamische omgeving. De bewoners hebben zoveel mogelijk zelf de regie. Wij bewegen mee. Dat is uitdagend en vraagt veel flexibiliteit. De bewoners zijn over het algemeen behoorlijk mondig. Ze proberen je wel uit, ja. Prikkelen je. Hun behoeften staan centraal, maar er zijn natuurlijk ook huisregels. Je staat nadrukkelijk naast de bewoner, maar je moet ook naast je collega’s staan. Je biedt dus een luisterend oor aan de bewoners, beweegt mee, maar je geeft ook je grenzen aan. Dat spanningsveld, waarin bewoners bij elke medewerker, bewust of onbewust, proberen de grenzen te verleggen, vraagt eenduidigheid, structuur en collegialiteit. Je moet stevig in je schoenen staan, maar je moet ook altijd op je collega’s kunnen rekenen en op elkaar kunnen bouwen. Die dynamiek, die communicatie met je collega’s, die afstemming en het aanvoelen van hoe je elkaar moet ondersteunen, dat is echt heel leuk en uitdagend.” 

Sta jij stevig in je schoenen en zou je aan de slag willen?

Bekijk de LVB+ vacatures

 

Collega's vertellen

"Het 'plusje' heeft ervoor gezorgd dat Jean Pierre hier nu staat"

Maartje

Bekijk het verhaal

"‘Er onvoorwaardelijk voor ze zijn’"

Mandy

Bekijk het verhaal

"Ik ben pedagoog, gitaarleraar en klusjesman tegelijk"

Hans

Bekijk het verhaal