'Ik ben pedagoog, gitaarleraar en klusjesman tegelijk'

Hans is begeleider op locatie de Leemrand in Gemert

Wat typeert jouw cliënten?

Kattenkwaad. Op de dagbesteding zijn laatst mijn sleutels nog verstopt. Nou,dan zorg ik wel dat er bij diegene een tie-rap om z’n mouw zit als hij zijn jas aan wil trekken. We plagen elkaar. Soms is het ook minder onschuldig. LVB+ staat voor licht verstandelijke beperking met bijkomende gedragsproblemen. Dan hebben we het over drugs, alcohol en criminaliteit. Veel van de jongens op De Leemrand ken ik al 15 jaar of langer. Ze noemen me soms ook gekscherend ‘pa’ of ‘vaders’. Het is nu wel wat rustiger geworden. Sommige lessen hebben ze in die jaren toch wel van me aangenomen.

Wat maakt jouw werk interessant?

Op de dagbesteding ben ik een humoristisch leider, als woonbegeleider lekker aan het onthaasten, en als ambulant begeleider een man van de praktijk. Ik geef gitaarles, ben een kok, klusjesman en taxichauffeur. In die rollen help ik de cliënten op allerlei vlakken. Sociaal, praktisch en therapeutisch. Easy going, met veel humor. Niet alles even serieus nemen. Niet teveel druk leggen. Een pedagogisch sigaretje roken, relativeren. Er is al genoeg ellende.

Wat is jouw dagelijkse doel?

Dat het leuk en gezellig is. Ze moeten graag komen. Dat betekent schakelen en je steeds aanpassen aan de cliënt. Als ze meegaan op klusdienst bijvoorbeeld. Een van de cliënten is een kei van een tekeninglezer, die zet zo een Ikea-kast in elkaar. Voor een ander is dat veel te moeilijk. En als ik diegene dan toch -al is het maar door een plug te laten vasthouden-een gevoel van trots mee kan geven, is mijn doel bereikt. Ze moeten allemaal met een goed gevoel de deur uitgaan.

Direct naar vacatures  Lees meer over LVB+

Collega's vertellen

"Het 'plusje' heeft ervoor gezorgd dat Jean Pierre hier nu staat"

Maartje

Bekijk het verhaal

"Ja, je moet stevig in je schoenen staan"

Mandy

Bekijk het verhaal

"‘Er onvoorwaardelijk voor ze zijn’"

Mandy

Bekijk het verhaal