'Je moet er voor je cliënten zijn. Ook als ze verkeerde keuzes maken.'

Carny is begeleidster LVB+ op locatie Tjerk Hiddesstraat

Welke kwaliteiten heb je nodig in dit werk?

Je moet er voor je cliënten zijn. Onvoorwaardelijk. Ook als ze verkeerde keuzes maken. Ook als ze op een onprettige manier tegen je praten. Dan geef je je grenzen aan, maar je laat wél merken dat je er altijd voor ze bent. Als ik me zorgen maak om iemand, door middelengebruik of wat dan ook, spreek ik het uit tegen die persoon. Ze moeten weten dat er altijd iemand is om op terug te vallen.

Is er ruimte voor jouw inbreng?

Zeker. Met een aantal nieuwe collega’s merkten we dat de manier van werken niet zo lekker liep. Het kwam door het dagschema dat was gebaseerd op een half uurtje per cliënt. Door erover te sparren zijn we nu anders gaan werken. Met het nieuwe systeem krijgen degenen die daar behoefte aan hebben wat meer tijd. Terwijl we degenen die er minder behoefte aan hebben niet uit het oog verliezen. De bewoners zijn er heel blij mee. Daar krijg ik echt energie van, dat het zo kan.

Heb jij tips voor iemand die dit werk wil gaan doen?

Het grootste compliment dat ik ooit kreeg van een cliënt, was dat ze zich bij mij als volwaardig mens behandeld voelde. Daar was ik heel blij mee, want dat is precíes waar ik altijd op let. Je moet hier jezelf zijn. Niet de begeleider uit komen hangen of autoritair doen. Cliënten vinden het natuurlijk fijn als je vrolijk bent, maar je moet het niet faken. Daar prikken ze doorheen. Zeg dan maar gewoon dat je jouw dag niet hebt. Deze cliënten willen niets liever dan gewoon als ieder ander mens behandeld worden.

Direct naar vacatures  Lees meer over LVB+

Collega's vertellen

"Het 'plusje' heeft ervoor gezorgd dat Jean Pierre hier nu staat"

Maartje

Bekijk het verhaal

"Ja, je moet stevig in je schoenen staan"

Mandy

Bekijk het verhaal

"‘Er onvoorwaardelijk voor ze zijn’"

Mandy

Bekijk het verhaal