'Best wel fingerspitzengefühl'

Bob is begeleider binnen doelgroep LVB+ op onze locatie Kromme Haagdijk in Helmond. Hij vertelt in onderstaand interview kort wat zijn werk met de doelgroep zo uitdagend maakt.

Wat kenmerkt jouw begeleidingsstijl?

Ik ben een OEN. Altijd Open En Nieuwsgierig. Dat heb ik zo geleerd en dat is hoe ik nog steeds elke dag, zelfs elk moment naar de cliënt kijk. Samen met mij is een cliënt 100 procent. Als iemand 80 is, vul ik diegene aan met 20. En ook als het de volgende dag andersom is. Dan vouw ik bijvoorbeeld tien kledingstukken en zij twee. Ze mogen mij ook als een soort extern geheugen of geweten inzetten. Maar ze weten bij mij: de afspraak is dat we het samen doen. Altijd.

Wanneer ga je met een voldaan gevoel naar huis?

Als ik tijdens een wandeling met een cliënt de gebruikelijke route een stukje weet uit te breiden. Als de vertrouwde wereld daardoor weer één huizenblok groter is. Of als iemand die bijna niets lust door mij iets nieuws durft te proeven. Als het dan ook nog in de smaak valt, vind ik dat geweldig. Op de Kromme Haagdijk maken jongeren voor het eerst kennis met zelfstandigheid. Elk stapje dat hun zelfstandigheid vergroot -hoe microscopisch het ook lijkt- geeft mij voldoening.

Wat maakt jouw werk uitdagend?

Het is best wel fingerspitzengefühl. Deze cliënten staan ver van de doelgroep af waar de meeste mensen aan denken bij ORO. Aan de buitenkant zie je bij deze groep niet dat ze een beperking hebben. Toch hebben ze onze begeleiding hard nodig in een wereld die steeds individualistischer wordt. Ze zijn verbaal sterk en kunnen een pittig weerwoord hebben. Je moet dus stevig in je schoenen staan. Het is op het randje lopen tussen wat cliënten willen en wat in hun belang is. En dat terwijl je naast de cliënt staat en nooit erboven.

Direct naar vacatures  Lees meer over LVB+

Collega's vertellen

"Het 'plusje' heeft ervoor gezorgd dat Jean Pierre hier nu staat"

Maartje

Bekijk het verhaal

"Ja, je moet stevig in je schoenen staan"

Mandy

Bekijk het verhaal

"‘Er onvoorwaardelijk voor ze zijn’"

Mandy

Bekijk het verhaal