Samen bouwen met collega’s van Gebint 18

De tekorten op de arbeidsmarkt raken de zorg. Ook bij ORO merken we dat. “Wij hebben een geweldig team, werken keihard, maar we kunnen onze bewoners niet altijd geven wat we graag zouden willen. Onze oproep? Kom bij ons werken! Je bent meer dan welkom.”

Het Gebint 18 is een van de nieuwe woningen op Het Rijtven. Het zijn ruime woningen waarin, verdeeld over een A- en een B-kant, 12 cliënten wonen. De jongste is 15, de oudste 53. De bewoners communiceren met geluiden, uitdrukkingen en door dingen aan te wijzen. Allemaal hebben ze moeite met de prikkelverwerking én een laag ontwikkelingsniveau. De bewoners hebben een passende dagbesteding op  verschillende locaties op Het Rijtven. Zes bewoners doen dat op dbc De Libelle. Hier komen ook cliënten uit andere huizen op Het Rijtven en van buiten het terrein, waardoor een mooie, diverse groep ontstaat. Om de begeleiding zo goed mogelijk te laten verlopen, zijn de woonbegeleiders ook werkzaam in De Libelle.

Klein kijken

“Het is fantastisch om met deze doelgroep te werken”, vindt Yvonne van den Kerkhof, een van de vaste teamleden. “De kern van ons werk? Dat is klein kijken en kleine stapjes proberen te zetten. Het kost even tijd om de bewoners te leren kennen, maar als je ze écht wilt zien, dan zorgt dat voor een hele mooie relatie. Onze bewoners hebben behoefte aan een begeleider naast zich die wil investeren in het opbouwen van zo’n relatie. Dat vinden ze soms best lastig, dat openstellen voor een ander om een vertrouwensband op te  bouwen. Maar als dat uiteindelijk lukt, geeft dat veel voldoening..”

Meer dan basiszorg

Het team van Gebint 18 bestaat uit een kleine kern van vaste medewerkers. Maar dat is niet genoeg. Daarom worden de open plekken vooral opgevuld door zzp’ers. Dit zijn professionele collega’s die niet vast bij ORO werken, maar die op allerlei plaatsen de ‘gaten’ opvullen. “Het is fijn dat je daardoor de basiszorg kunt bieden, maar we vinden dat onze bewoners toch eigenlijk wel wat meer verdienen.”

Omdat de ‘invallers’ maar kort op de groep werken, kunnen ze geen langdurige vertrouwensband opbouwen met de bewoners. “Wat heeft deze bewoner op dit moment nodig, waar moet ik een beetje pushen, waar moet ik wat afremmen? Dat zijn dingen die je pas leert als je een bewoner goed kent. Als je iemand écht goed kunt lezen.”

Wie zijn onze bewoners?

De hartenkreet van het team van Gebint 18 zegt veel over de betrokkenheid van de medewerkers. “Ik denk dat veel mensen, ook directe collega’s, niet goed weten wie onze bewoners zijn. Het is een groep met veel diversiteit. Sommige bewoners hebben intensieve zorg nodig, anderen zijn wat meer zelfstandig. Een aantal doucht zelf, bij het eten hoef je er soms alleen maar bij te zitten en je kunt hele mooie resultaten bereiken. Dat je samen naar de tandarts gaat en dat iemand heel nerveus is, maar dat je dan het gevoel kunt meegeven dat je het ‘samen doet’. Als het dan goed verloopt geeft je dat wel een heel trots gevoel. En die knuffel, uit dankbaarheid en omdat het goed is gegaan, doet echt heel goed. Of dat je, door een intensief traject, er in slaagt dat iemand, voor wie de dagbesteding te veel was geworden, tóch weer gelukkig naar De Libelle ziet gaan. Het zijn vaak hele kleine dingen, maar die maken het werk wel enorm mooi.”

Meer dan een kloppend rooster

Yvonne en haar collega’s willen weer vooruit. Met een meedenkend management als prettig fundament willen ze stappen zetten. Yvonne: “Ervoor zorgen dat er weer tijd komt voor dat voetenbadje wat iemand zo fijn vindt, of dat er weer voldoende begeleiding is waardoor een andere bewoner weer kan helpen met huishoudelijke taken, wat vaker 1:1 momentjes, wat vaker fietsen, wandelen, noem maar op. We willen meer dan alleen het rooster ‘kloppend’ hebben.”

Fijn werken bij ons

Werken bij Gebint 18 betekent dat je deel uitmaakt van een collegiaal en prettig team. “Diensten onderling ruilen is zelden een probleem, we werken goed met elkaar samen, staan voor elkaar klaar als er geholpen moet worden, écht, het is hartstikke fijn werken bij ons. Onze tip? Kom eens een keer kijken, praten en kennismaken. Wie weet, pas jij wel heel goed bij onze bewoners. Wij zouden het in ieder geval geweldig vinden.”

Bekijk de vacature op Het Gebint 18